[라이프롱잉글리쉬] 김치전 만들기 (How to Make Kimchi Pancakes)

맘글리쉬/영어 요리 2014.01.13 14:35

학교갔다 돌아와 문을 열자마자 외치는 수정이의 한마디~ "엄마, 배고파~~~"

마트나 쇼핑몰에 가면 눈이 휘둥그래질 정도로 정말 다양한 간식거리가 있는 캘리포니아에 살고 있지만 마음놓고 먹일 수 있는 음식은 역시 홈메이드! 미국 학교에 일주일에 한 두번 정도는 늘 김밥이나 김치볶음밥을 도시락으로 싸가고 김치 담그는 행사에 든든한 한 몫을 하는 등 중학생이 되면서 뭐든지 혼자 하려고 하는 수정, 이제 김치 부침개 정도는 도사다.

먼저, 재료 소개


Ingredients

(For 3~4 Servings)

1 large bowl of well-fermented Kimchi

1 large bowl of all-purpose flour

1/2 bowl of seafood(Tuna Can or even SPAM works!)

1 cup of water

1 cup of Kimchi Juice

5 slices of zucchini

1/2 onion

1 egg

Vegetable oil(Grape seed oil)


Directions

1. Chop the Kimchi and seafood into little pieces. Julienne the onion and zucchini.

2. In a large bowl, mix the flour and egg with kimchi juice and water to make batter.

3. Stir in the chopped kimchi, seafood and vegetables.

4. Heat 1 Tbs. of the oil in a large skillet over medium-high heat. 

5. Add 1 or 2 scoops of the batter to the skillet depending on the size of the skillet. Spread the batter out with the back of the ladle. Cook for about 5 minutes until the bottom is crispy and golden brown

6. Slide a spatula under the pancake and flip it. Flatten the surface of the pancake with the spatula.

7. Cook until the other side is crispy and golden brown and remove it from skillet.

8. Serve the pancake warm on a big platter. 



수정이의 요리 동영상


'코리안 푸드' 에 대한 사랑과 관심이 날로 퍼져가고 있는 캘리포니아의 얼바인 지금...


학교에서 Multicultural Day 행사를 할 때, 동네 수영팀에서 Potluck Party 할 때 등 늘 쟁반에 가득 부쳐가서는 인기를 한 몸에 받는 인기 메뉴랍니다!


 김치걸 수정이도 즐겨먹는 김치부침개~


출출할 때, 심심할 때, 신김치 남아돌 때~~~ 같이 한번 시도해보지 않으시렵니까?


'김치만들기' 보러가기!

'김치볶음밥' 보러가기!


@라이프롱잉글리쉬

Trackback 0 : Comment 0

댓글 쓰기